Rady a tipy pro grilování se značkou Muurikka
Grilování, smažení nebo uzení v grilech a pánvích Muurikka je radost. Aby se však nestala zbytečná nehoda, dodržujte prosím při práci několik základních pravidel.
GrilyGrilovací pánve
Tipy pro gril Muurikka Smoker
- Grilujte vždy venku, na terase nebo na balkoně a gril kvůli bezpečnosti postavte na rovné, pevné a nehořlavé místo. Po sestavení zkontrolujte a dotáhněte matice nožiček.
- Gril je elektrický a má vlastní topné těleso. Nedávejte do něj proto uhlí, brikety ani v něm nezakládejte oheň. K provozu nepoužívejte dálková ovládání nebo elektrické zásuvky s časovačem.
- Rošt i oba tácy vložte dovnitř ještě před začátkem grilování. Pokud dáte tác až do rozehřátého grilu, hrozí, že se pokroutí.
- Gril je během grilování extrémně horký (až 300 °C). Při manipulaci s tácy a roštem proto mějte rukavice, a to i když používáte odnímací rukojeť.
- V Muurikka Smoker můžete udit s různými druhy štěpky, jen si pohlídejte, aby štěpka byla z kvalitního a zdravého dřeva. Dřevěnou štěpku vždy předem navlhčete a dávejte v tenké vrstvě. Chcete-li jídlo pouze lehce provonět, přidejte štěpku až ke konci grilování.
- Pro jednodušší přípravu malých kousků doporučujeme Grilovací košík.
- Gril, rošt, odkapávací tác i tác na dřevěnou štěpku umyjte co nejdříve po vychladnutí. Pro snadnější údržbu oba tácy obalte alobalem. Očistěte i povrch grilu a topné těleso od soli či slané kapaliny, zabráníte tak korozi.
- Gril a jeho části nečistěte hrubými čisticími prostředky, abyste nepoškrábali povrch. Ideální je k čištění Muurikka Multi-Cleaner.
- Gril skladujte na suchém místě, nejlépe přikrytý ochranným obalem.
Použití grilovacích pánví Muurikka
- Novou pánev před první použitím omyjte horkou vodou a vyčistěte jemným čisticím prostředkem (litinovou pánev 42 cm s vroubky pouze vodou).
- Pánev usušte zahřátím na ohni a následně vymažte tenkou vrstvou tuku (např. vepřovým sádlem).
- Následně pánev zahřejte na ohni a počkejte, až tuk ztmavne nebo zaschne.
- Pánev je při grilování horká, při manipulaci raději používejte rukavice a při servírování na stůl pak speciální podstavec nebo ohřívací podstavec.
- Pánev skladujte na suchém místě vždy vyčištěnou a vymazanou tukem.
- Pánve nemají povrchovou úpravu a mohou časem reznout. Pokud se na povrchu objeví rezavá místa, odstraňte je a vymažte tukem.