Dřevěná štěpka
Tipy, návody

Dřevěná štěpka pro Muurikka Smoker

Dřevo z olše je vhodné pro uzení všech druhů pokrmů, a proto vám ke grilu přikládáme úvodní balíček 90 g olšové štěpky.

V Čechách je pro grilování velmi oblíbené také dřevo dubu, buku a  ovocných dřevin, jako je jabloň či švestka. Mezi zajímavosti patří dubové dřevo máčené ve víně. Každý druh dřeva dodává uzenému pokrmu specifické aroma a je na vás vyzkoušet a najít to nejlepší.

Můžete se inspirovat v tabulce níže, která nabízí různé kombinace dřeva a připravovaných pokrmů. Bez ohledu na druh dřeva je vždy důležité používat pouze zdravé a čisté dřevo nikdy ne ztrouchnivělé nebo plesnivé.

Nejen druh dřeva ale i způsob použití ovlivní chuť uzeného pokrmu. Pokud preferujete pouze jemnější kouřovou chuť, přidejte dřevěnou štěpku později během grilování. Navlhčenou štěpku na tác nasypte v tenké vrstvě, velké množství dřevěné štěpky již od začátku grilování, může způsobit nahořklou chuť.Pro docílení více aromatické chuti, můžete také přidat v závěru grilování na dřevěnou štěpku větvičku jalovce či rozmarýnu, případně kostku cukru pro získání zlatavé barvy.

OlšeBukŠvestkaDubTřešeňOřechJavor
Rybyanoanoanonenenene
Korýšianoanoanonenenene
Drůbežanoanoanoanoanoanoano
Vepřovéanoanoanoanoanoanoano
Hovězíanoneanoanoanoanone
Skopovéanoneanoanoanoneano
Zvěřinaanoneanoanoneneano
Klobásyanoanoanoanonenene
Zeleninaanoanoanoneneneano

Podobné příspěvky