Recepty

Recepty ze Skandinávie

S grilem Muurikka Smoker můžete grilovat, udit nebo péct maso, klobásy, ryby, zeleninu nebo třeba chleba. Každý pokrm vyžaduje různou dobu přípravy. Doba přípravy je závislá nejen na druhu pokrmu, ale i na jeho velikosti, konzistenci, obsahu tuku a množství kostí. Na dobu přípravy má vliv také okolní teplota grilu Muurikka Smoker. Ideální dobu přípravy pokrmu zjistíte zkoušením, než se tak stane, můžete se orientovat dle námi odzkoušených hodnot v následující tabulce.

0,5 kg1 kg1,5 kg
Ryby15-25 min25-35 min35-60 min
Korýši10-15 min25-30 min30-35 min
Drůbež40-45 min50-55 min60-65 min
Vepřové30-35 min40-45 min50-55 min
Hovězí20-25 min40-45 min50-55 min
Skopové30-35 min40-45 min50-55 min
OstatníZelenina – 20 minBrambory – 40 minKukuřice – 60 min

Recepty pro Muurikka Smoker od Henryho Aléna

Ochutnejte pokrmy ze Skandinávie. Originální recepty jsou nenahraditelný pomocník pro malé i velké kuchaře. Inspirujte se osvědčenými recepty Henryho Aléna a připravte jídlo jako pravý „Šéf“. Víte, že si můžete gril Muurikka Smoker také vypůjčit a recepty vyzkoušet?

Kuřecí špíz s arašídovou omáčkou

  • 3 kuřecí prsa
  • 10 listů šalvěje

Marináda:

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • šťáva z limetky
  • 0,7 dl oleje
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 čerstvý najemno a sekaný koriandr nebo petrželka
  • sůl a pepř
  • 2 dl Muurikka štěpky

Postup:

Kuřecí prsa podélně nakrájejte na tři části. V misce smíchejte ingredience na marinádu. Marinádu dobře promíchejte a naložte do ní kuřecí kousky minimálně na 15 minut. Osolte a opepřete, prsa napíchejte na jehle a vložte špízy do Muurikka Smoker. Vložte tác s tenkou vrstvou dřevěné štěpky a uďte zhruba 20 min, nebo dokud není maso hotové. Před dokončením přidejte na dřevní štěpku listy šalvěje, špízy získají příjemné aroma.


Arašídová omáčka

  • 0,5 lžičky kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • půl červené chilli papričky bez semínek
  • šťáva z citronu
  • 1 dl kokosového mléka
  • 250 g arašídového másla
  • 2-3 dl vody
  • 1 lžíce řepkového oleje

Postup:

Oloupejte a nadrobno nakrájejte česnek a cibuli. Chilli zbavte semínek a také nadrobno nakrájejte. Tuto směs orestujte na pánvi v oleji a pak uďte v Muurikka Smoker po dobu 10 minut. Ochlazenou uzenou směs smíchejte s kmínem a kokosovým mlékem. Přidejte citronovou šťávu a arašídové máslo. Dobře promíchejte a nalijte do hrnce. Přidejte vodu a povařte po dobu pěti minut, až má omáčka správnou konzistenci. Omáčku podávejte se špízy, salátem nebo třeba kousky melounu.


Pečené hovězí

  • 1,5 kg hovězí kýty nebo krkovičky
  • 4 celé stroužky česneku
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce mořské soli
  • 1 lžíce řepkového oleje

Postup:

Stroužky česneku a rozmarýn rozmačkejte do jemné pasty, kterou vmíchejte do dijonské hořčice. Hovězí maso potřete touto směsí a nechte po dobu dvou hodin marinovat. Maso zprudka opečte na pánvi, aby se zatáhlo a získalo barvu. Takto upravenou hovězí pečení vložte do Muurikka Smoker a pečte tak dlouhou, dokud není uprostřed lehce růžové (orientační časy viz tabulka nahoře). Pokud používáte teploměr na maso, tak vnitřní teplota by měla být zhruba 52° C. Následně hovězí pečeni vyjměte z grilu a potřete mořskou solí. Posolené maso zabalte do alobalu a umístěte na dalších 10 minut zpět do grilu. Před podáváním odstraňte z masa přebytečnou sůl a krájejte jej na tenké plátky.


Grilovaná zelenina s halloumi sýrem

  • 1 lilek
  • 8 malých mrkví
  • 1 cuketa
  • 10 cherry rajčátek
  • 2 červené papriky
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 ks halloumi sýru
  • 2 dl Muurikka štěpky

Postup:

Lilek nakrájejte na tenčí plátky a lehce posolte. Přebytečnou vodu z lilku osušte papírovými ubrousky. Mrkev očistěte a podélně nakrájejte. Cuketu a papriku nakrájejte na větší kousky. Nakrájenou zeleninu vložte do větší mísy a pokapejte olivovým olejem. Přidejte nakrájený tymián a česnek a dobře promíchejte. Zeleninu pečte v Muurikka Smoker bez dřevěné štěpky přibližně 20 minut nebo než začne zelenina měknout. Následně přidejte celé cherry rajčátka a plátky halloumi sýru. Do Muurikka Smoker přidejte dřevěnou štěpku. Veškerou zeleninu spolu se sýrem uďte dalších 10 až 15 minut, získá tak delikátní kouřovou vůni.


Grilovaný zauzený filet z lososa s tzatziki

  • 1 kg filet z lososa
  • 0,5 dl mletého černého pepře
  • 0,5 dl mletého zeleného pepře
  • 0,5 dl mletého růžového pepře
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 dl mořské soli

Postup:

Filet z lososa posypte mořskou solí a nechte ho odležet v chladu po dobu jedné hodiny. Poté sůl z povrchu lososa odstraňte a vetřete do něj směs pepřů a kmínu. Do Muurikka Smoker vložte tác s tenkou vrstvou dřevěné drtě; nejlépe olšové. Po té vložte připravený filet z lososa. Zapněte Muurikka Smoker a uďte filet zhruba 40 minut. Díky tomuto způsobu přípravy získá losos lahodnou kouřovou chuť. Podávejte nejlépe se salátem tzatziki.

Náš tip: Přidejte 10 minut před koncem na dřevní štěpku kostku cukru. Losos získá báječnou barvu.


Tzatziki

  • 2 okurky
  • 2,5 dl bílého jogurtu (řeckého typu)
  • 2 stroužky česneku
  • trochu citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • 10 čerstvých lístků libečku

Postup:

Okurky pečlivě umyjte a nakrájejte na malé kousky (případně nastrouhejte) a osolte. Z okurek slijte nadbytečnou vodu (například přes sítko). K nakrájené okurce přidejte najemno namačkaný česnek, nasekané listy libečku, pepř a citronovou šťávu. Jogurt nechejte hodinu odstát, aby se zbavil přebytečné vody, a smíchejte s okurkami. Před podávání nechte salát odstát v ledničce.