S Muurikka Smoker griloval i pan Cuketka
Přečtěte si, jak byl s Muurikka Smoker spokojený jeden z nejuznávanějších českých blogerů píšících o jídle Martin Kuciel alias pan Cuketka. Gril vyzkoušel opravdu důkladně. Nespokojil se s klasickým využitím, pro přípravu různých druhů masa nebo zeleniny. Smoker prověřil dokonce i na nehnětené Šumavě, čímž nás mile překvapil.
Udí, peče a griluje bez ohně – Muurikka!
Grilovací sezóna na krku a vy pořád ještě koumáte, do jakého grilu se vrhnout? Jste tu správně. Celý duben vám tu budu dělat chutě s finskými grily Muurikka od aktuálního partnera blogu. Pojďte se mrknout, co tyhle naleštěné bestie umí. Sám jsem docela koukal…. 🙂
Jednoho mazla mám totiž na vyzkoušení, a tak ho už asi dva týdny pilně proháním po zahradě. Ze začátku jsem koncept téhle roury „Made in Finland“ moc nepobíral, ale teď už ji nenechávám moc vychladnout.
Jak to funguje?
Jako základní přirovnání nejlíp funguje klasická česká Remoska. Elektrický gril Muurikka Smoker totiž funguje obdobně. Uvnitř grilu je výkonné těleso (1100 W nebo 1200 W), které vytápí celou komoru grilu. Jídlo se opéká na roštu s odkapávací miskou, která eliminuje přepalování odkapávajícího tuku a napomáhá rovnoměrnému rozložení tepla. To všechno bez rozdělávání ohně, ovšem s možností přidat kouř s pomocí tácku s dřevěnou štěpkou.
Muurikka gril tak můžete používat jako běžný kotlíkový gril, troubu nebo uďák. S přiklopeným víkem gril upouští jen minimum kouře, takže v pohodě zvládnete vyuzení i ve městě nebo na balkoně. Zvládnete v něm klasické steaky, zeleninové špízy, větší pečeně i velké filety z ryb. Více najdete v ukázkových Muurikka receptech!
Losos a třeba i Šumava
Ostatně zauzený filet z lososa byl můj první recept, na který jsem se instinktivně vrhnul. Sůl a cukr v poměru 1:1, bohatě zasypat a nechat odležet. Potom umýt a nechat osušit na vzduchu. Šoupnout na gril s olšovou štěpkou a za půl hodiny a kousek jsem měl hotovo.
Údržba grilu je v pohodě. Tělo i misky jsou z nerezu a rošty pochromované. Přiznám se, že plus mínus po 15 cyklech jsem neměl žádnou velkou potřebu něco drhnout a čistit. Na konci pečení prostě jen gril odpojím z elektřiny, nechám vychladnout a zakryju obalem.
1200W varianta se dvěma rošty má na délku 55 cm a průměr 28 cm, takže i když se v klidu vejde kuře nebo velká flákota z lososa, pořád je to děsně skladný bobek. Mrkněte se na srovnání obou variant podle použití, nebo si projeďte video s grily vedle sebe!
Finové k Muurikka grilu přidávají drobnou olšovou štěpku, jejíž kouř je univerzální a vůně se netluče s žádným druhem masa. Výběr je ale jen na vás. Já mám třeba vždy po ruce osvědčený ořešák (hickory) a nově i bukovou štěpku s jalovcem. Jako troubu jsem gril prověřil na nehnětené Šumavě a pečené zelenině do salátu. Obojí blbuvzdorné a chléb s pěkným naskočením jako v klasické troubě.
Čím větší oheň, tím víc …
Grilování v elektrice nebaví? V Muurikka mají ještě jednu věc, co vás bude bavit, a kterou tady moc neznáme. Co takhle šestikilová litinová pánev s průměrem přes půl metru, která přijde přímo na oheň. To by šlo?
Grilovací pánve na oheň jsou šité pro vaření na ohni pod širým nebem. Žádné kabely, camrání s plynem nebo grilem. Prostě jen rozděláte pořádný oheň, rozžhavíte pánev a jedete. Na své městské zahrádce nemám otestováno, ale kdybych měl prostor, asi bych tomu snadno propadl. Pokud už na zahradě něco na plyn máte, tak v kombinaci s hořákem jako plynový gril pokryjete veškeré myslitelné kombinace na vaření venku.
Chcete vědět více?
Veškeré informace o grilech Muurikka najdete na stránkách muurikka.cz. A pokud budete mít dotaz, ptejte se na Facebook stránce grilů muurikka.cz.
Produkty Muurikka jsou k přímému odběru v Brně nebo lze objednat dodání na adresu.
pan Cuketka
14. dubna 2014